روش های تصفیه فاضلاب قالیشویی

F Zaeim
3 min readMay 29, 2023

تصفیه فاضلاب قالیشویی به دلیل وجود مقدار بسیار زیاد دترجنت ها یکی از گام های مهم و ضروری در این صنعت است. علاوه براین، ضریب تبدیل آب به فاضلاب در قالیشویی 92 درصد است و این نشان دهنده مصرف بسیار زیاد آب می باشد. به همین دلیل لازم است فاضلاب قبل از ورود به آب های سطحی و زیرزمینی تصفیه شود تا مجدد در سایر صنایع مورد استفاده قرار گیرد.

مشخصات فاضلاب قالیشویی

قالیشویی یکی از صنایع و کسب و کارهای پرمصرف آب است که برای هر متر مربع از فرش حدود 45 لیتر آب استفاده می کند. با توجه به اینکه برای شستشوی فرش مقدار زیادی مواد شوینده استفاده میشود، دترجنت در فاضلاب آن بسیار بالا است. علاوه براین، پرز فرش نیز به وفور در این فاضلاب ها مشاهده می شود و باعث گرفتگی لوله ها و دستگاه های تصفیه می شوند.

در حالت نرمال cod فاضلاب قالیشویی 400 تا 500 میلی گرم بر لیتر است و مقدار دترجنت حدود 80 میلی گرم بر لیتر است. با توجه cod بالای فاضلاب برای تصفیه آنها بیشتر تمرکز بر تصفیه شیمیایی است و فرایندهای بیولوژیکی برای آن کاربرد ندارد. با خرید پکیج تصفیه فاضلاب قالیشویی می توان تمام فرآیند تصفیه را به صورت خودکار و بدون دخالت دست نیروی انسانی اجرا کرد. این پکیج ها با توجه به کیفیت ساخت و نوع فرایندهای تصفیه پیاده سازی شده در آنها شاخص های کیفی را بهبود می دهند و خروجی آنها متفاوت است.

مراحل تصفیه فاضلاب قالیشویی

با توجه به ویژگی های فاضلاب قالیشویی برای تصفیه آنها چند گام باید طی شود. این مراحل همگی به ترتیب در پکیج های تصفیه پیاده سازی میشوند. مراحل تصفیه به صورت زیر می باشد:

تصفیه فیزیکی

اولین گام در تصفیه فاضلاب قالیشویی که به عنوان پیش تصفیه در نظر گرفته میشود، تصفیه فیزیکی است. در این مرحله با کمک آشغالگیرها پرز و مو و ذرات جامد معلق در فاضلاب جمع آوری می شود. این مرحله نیاز به دقت بالایی دارد، چون اجرای غیراستاندارد آن منجر به گرفتگی لوله ها و دستگاه ها در گام های بعدی خواهد شد.

متعادل سازی فاضلاب

در گام بعد فاضلاب باید از نظر دما و نوع و مقدار مواد آلاینده کاملا یکسان و متعادل شود. این بخش می تواند از شوک به دستگاه به دلیل تغییر دبی و سایر ویژگی ها جلوگیری کند.

انعقادسازی فاضلاب

یکی از چالش های مهم در روند تصفیه فاضلاب قالیشویی، مقدار زیاد ذرات معلقی هستند که وزن کمی داشته و به دلیل هم نام بودن از نظر بار الکتریکی هم را جذب نمی کنند. برای حل مشکل از مواد منعقدکننده شیمیایی استفاده میشود. در این مرحله مواد منعقدکننده به فاضلاب تزریق شده و بعد از اختلاط سریع با همزن ها مخصوص این ذرات به هم متصل می شوند. بعد از اتصال ذرات معلق به هم، لایه های لخته مانند روی سطح حوضچه تشکیل می شود.

ته نشینی

ذرات معلق بعد از اتصال به هم وزن سنگینی پیدا می کنند و به مرور به کف حوضچه انتقال پیدا خواهند کرد. این مرحله فاضلاب کاملا بدون حرکت است و به مرور در کف مخزن ته نشین میشود. لایه های ته نشین شده به لجن تبدیل شده و به مرور از پکیج تخلیه می شوند.

تصفیه شیمیایی فاضلاب

در گام بعدی باید ضدعفونی و گندزدایی انجام شود. با تزریق مواد شیمیایی ضدعفونی کننده آلاینده های موجود در فاضلاب از بین رفته و شرایط برای ورود به طبیعت را پیدا می کنند.

فیلتراسیون

برای تصفیه بهتر و بهبود شاخص های کیفی فاضلاب می توان در آخرین مرحله از فیلتر شنی و فیلتر کربنی نیز استفاده کرد. این تجهیزات ذرات ریز باقی مانده در فاضلاب را از بین برده و باعث زلال سازی آن می شوند.

خروجی این مراحل را می توان در سایر صنایع برای شستشوی سطوح و دستگاه ها و همچنین کشاورزی استفاده کرد.

--

--